aprilie 19, 2025
Stiri Internationale

Kelemen Hunor: În spatele lui Trump e o ideologie solidă. Pax Americana s-a terminat. Fără SUA, sistemele Patriot nu funcționează.

Kelemen Hunor In spatele lui Trump e o ideologie solida Pax Americana s a terminat Fara SUA sistemele Patriot nu functioneaza

Declarațiile lui Kelemen Hunor: O critică acidă la adresa elitelor europene

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a adus în discuție o serie de probleme fundamentale legate de relațiile transatlantice și de incapacitatea elitelor politice europene de a înțelege schimbările ideologice din Statele Unite. Într-un discurs susținut la Forumul Economic al Transilvaniei, liderul UDMR a subliniat că administrația Trump a fost susținută de o ideologie solidă, pe care Europa a refuzat să o analizeze în profunzime. Potrivit acestuia, „marea majoritate a elitelor politice din Europa nu face un efort intelectual să înțeleagă valorile din spatele deciziilor americane”.

Hunor a evidențiat sfârșitul „Pax Americana”, un concept care a definit ordinea globală dominată de Statele Unite. El a avertizat că fără o înțelegere clară a acestei noi paradigme, Europa riscă să piardă relațiile transatlantice esențiale pentru securitatea sa. „Fără SUA, sistemele Patriot de pe flancul estic nu vor funcționa”, a declarat liderul UDMR, subliniind dependența Europei de sprijinul american în domeniul apărării.

Europa și iluzia „prânzului gratuit”

Un alt punct criticat de Kelemen Hunor este lipsa de pregătire a Uniunii Europene pentru a-și asuma responsabilitățile în domeniul apărării. El a acuzat liderii europeni că au trăit într-o „iluzie greșită” timp de un deceniu, crezând că Statele Unite vor continua să susțină securitatea continentului fără costuri suplimentare. „Europa a pierdut 10 ani pe teme false și acum se trezește că trebuie să investească masiv în apărare”, a afirmat Hunor, adăugând că atenția SUA se îndreaptă tot mai mult spre Pacific și Asia.

Potrivit liderului UDMR, Uniunea Europeană nu dispune în prezent nici de resursele financiare, nici de capacitățile industriale necesare pentru a-și moderniza apărarea. El estimează că vor fi necesari între 8 și 10 ani pentru ca Europa să atingă un nivel adecvat de pregătire militară. În acest context, Hunor a subliniat importanța investițiilor în tehnologie și infrastructură militară, inclusiv în România, unde industria de apărare necesită modernizare urgentă.

Critica la adresa pasivității europene

Kelemen Hunor a fost deosebit de critic față de pasivitatea elitelor europene, acuzându-le că au ignorat semnalele clare venite din partea SUA încă din perioada administrației Obama. „Era clar că va veni momentul în care trebuie să investim în apărare. Europa a crezut că poate mânca gratis până la sfârșitul lumii”, a declarat el, subliniind că această atitudine a dus la o criză de securitate pe continent.

În opinia sa, Europa trebuie să depășească această mentalitate și să înceapă să trateze cu seriozitate problemele legate de securitate și apărare. El a avertizat că fără o schimbare de paradigmă, Uniunea Europeană va rămâne vulnerabilă în fața noilor provocări globale.

Concluzii dure, dar necesare

Discursul lui Kelemen Hunor reprezintă un apel la acțiune pentru liderii europeni, care trebuie să recunoască realitățile geopolitice și să își asume responsabilitățile în domeniul securității. Criticile sale evidențiază nu doar eșecurile trecutului, ci și urgența unor măsuri concrete pentru a asigura stabilitatea și securitatea Europei în viitor. Într-un context global tot mai complex, mesajul său este un semnal de alarmă pentru o Uniune Europeană care nu își mai poate permite să ignore realitățile dure ale politicii internaționale.

Sursa: www.antena3.ro/politica/kelemen-hunor-in-spatele-lui-trump-e-o-ideologie-solida-s-a-terminat-cu-pax-americana-fara-sua-sistemele-patriot-nu-vor-functiona-740024.html