aprilie 24, 2025
Diverse

STS spune că atacurile cibernetice au fost respinse.

STS spune ca atacurile cibernetice au fost respinse

Atacurile cibernetice din ziua alegerilor: o amenințare respinsă sau o problemă ignorată?

Într-o lume în care tehnologia și internetul au devenit omniprezente, securitatea cibernetică a devenit o preocupare majoră, mai ales în contextul proceselor electorale. În acest sens, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a transmis recent că atacurile cibernetice din ziua alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024 au fost respinse. Într-un comunicat oficial, STS a declarat că nu există suspiciuni sau indicii referitoare la atacuri cibernetice care să fi avut ca efect modificarea sau alterarea datelor din infrastructura IT&C suport pentru alegerile respective.

Funcționarea sistemelor informatice: un succes sau o iluzie?

STS a subliniat că nu au fost identificate disfuncționalități în funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), a Sistemului informatic de centralizare a proceselor-verbale (SICPV) și a site-ului prezenta.roaep.ro. Acestea au avut o disponibilitate de 100%, iar site-ul de transparență prezenta.roaep.ro nu reprezintă un punct de intrare în SIMPV/SICPV, aspect care exclude posibilitatea compromiterii datelor în format electronic. În plus, orice suspiciune a alterării datelor electronice de la nivelul SIMPV/SICPV se poate verifica și în prezent de către public, în sistemul blockchain compus din noduri naționale și aflate în statele membre ale Uniunii Europene.

Securitatea cibernetică: o prioritate sau o necesitate ignorată?

STS a precizat că pentru organizarea scrutinului din 24 noiembrie 2024, au fost implementate măsuri proactive de prevenire și contracarare a riscurilor de securitate cibernetică. Sistemele informatice au funcționat în parametri optimi, iar nu au fost identificate vulnerabilități în ceea ce privește furnizarea, în condiții de securitate, a serviciilor de comunicații și tehnologia informației puse la dispoziția Autorității Electorale Permanente (AEP), organizatorul alegerilor.

Atacurile cibernetice: o realitate negată sau o amenințare reală?

În ciuda asigurărilor STS, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral din România. CSAT a identificat un interes din partea Federației Ruse pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială. În plus, CSAT a constatat că un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia.

Sursa: Antena 3