Recalcularea pensiilor: Un haos administrativ sau o manipulare ostentativă?
Într-o perioadă în care incertitudinea domină viața pensionarilor români, Poșta Română se pregătește să distribuie o scrisoare semnată de ministrul Muncii și de președintele Casei Naționale de Pensii. Scrisoarea, care va ajunge la aproape 5 milioane de pensionari, își propune să liniștească spiritele, asigurându-i pe aceștia că pensiile lor nu vor scădea în urma recalculării. Însă, în contextul în care nemulțumirile cresc, iar confuzia persistă, este această scrisoare o soluție reală sau doar o încercare de a calma apele?
Recalcularea pensiilor: Un proces controversat
Recalcularea pensiilor a generat nemulțumiri în rândul pensionarilor, în special în cazul celor care au lucrat în condiții speciale și care, după recalculare, se confruntă cu pensii mult mai mici decât cele pe care le primeau anterior. În acest context, premierul Marcel Ciolacu a cerut elaborarea unei scrisori care să fie trimisă tuturor pensionarilor, în încercarea de a clarifica situația și de a diminua nemulțumirile.
Scrisoarea de liniștire: O soluție sau o diversiune?
Scrisoarea care va fi trimisă pensionarilor conține asigurări că pensiile acestora nu vor scădea, chiar dacă în decizia de recalculare a rezultat o valoare mai mică decât cea primită în luna august 2024. În plus, se menționează că, în cazul în care pensionarii beneficiază de indemnizația socială și în decizia de recalculare a rezultat o valoare mai mică de 1.281 de lei, aceștia vor primi în continuare suma de 1.281 de lei. Totuși, aceste asigurări sunt suficiente pentru a diminua confuzia și nemulțumirile?
Contradicții și acuzații de minciună
Dorina Barcari, expert în pensii, a ridicat semne de întrebare cu privire la procesul de recalculare a pensiilor, evidențiind contradicții în decizia de recalculare. Ea a subliniat că ar fi fost mai util dacă, alături de decizia de recalculare, ar fi fost atașat și un buletin de calcul, astfel încât fiecare pensionar să poată înțelege cum a fost aplicată Legea pensiilor. Mai mult, Barcari acuză autoritățile de minciună, subliniind că există o contradicție între prevederile legii și procesul de recalculare.
Întrebări fără răspuns
În ciuda asigurărilor oferite de autorități, rămân întrebări fără răspuns. De ce se vorbește de o altă valoare prin recalculare, dacă legea stipulează că pensiile calculate în baza legilor anterioare nu pot fi modificate sau recalculate? De ce se menționează că la recalculare poate rezulta o valoare mai mică, dacă legea prevede că pensiile nu se recalculează? În acest context, este evidentă nevoia unei clarificări transparente și obiective a procesului de recalculare a pensiilor.
Sursa: Antena 3