aprilie 24, 2025
Stiri Internationale

Virgil Popescu vorbește despre fondurile UE pentru reindustrializarea Europei.

Virgil Popescu vorbeste despre fondurile UE pentru reindustrializarea Europei

Reindustrializarea Europei: O luptă pentru fonduri sau o oportunitate ratată pentru România?

În urma recentei realegeri a Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, se conturează o nouă provocare pentru guvernul de la București și pentru europarlamentarii români: fondurile de miliarde de euro destinate reindustrializării Europei. În acest context, Virgil Popescu, fost ministru al Energiei și proaspăt ales europarlamentar, a subliniat într-un interviu recent importanța acestei lupte pentru România.

Green Deal și reindustrializarea: Două fețe ale aceleiași monede

Popescu, în calitate de membru al Comisiei de Industrii, Tehnologie și Energie (ITRE) din Parlamentul European, va avea sarcina de a negocia cu reprezentanții celorlalte state membre pentru a atrage fondurile necesare României în acest proces de reindustrializare. Acesta va merge mână în mână cu Green Deal, un aspect pe care von der Leyen pare să îl abordeze cu mai multă flexibilitate decât în trecut.

Interesele energetice ale României pe scena internațională

Popescu a subliniat, de asemenea, că face parte din delegația Parlamentului European în relație cu puteri energetice precum Azerbaidjanul sau cu petrostate precum Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, unde România are interese puternice. În acest sens, el a menționat implicarea partenerilor emiratezi în companii precum Hidroelectrica și Electrica, precum și în zona de transporturi maritime.

Parteneriatul României cu SUA: O constantă indiferent de administrație

În ceea ce privește parteneriatul României cu SUA pe zona de energie, Popescu a insistat că nu vede nici o schimbare, indiferent dacă Donald Trump redevine președinte al SUA. El a subliniat că relațiile cu administrația americană au început în timpul mandatului lui Trump și au continuat pe vremea președintelui Biden, sugerând că politica externă americană pe energie se menține de la o administrație la alta.

Proiectul dotării României cu reactoare nucleare de mici dimensiuni

Popescu a confirmat că proiectul dotării României cu reactoare nucleare de mici dimensiuni, SMR, alături de americani, rămâne valid. El a subliniat angajamentul României de a merge mai departe cu aceste proiecte, în parteneriat cu SUA, partenerii europeni, Coreea de Sud și Franța.

Sursa: Antena 3