aprilie 24, 2025
Stiri Internationale

Românii din Diaspora au trei zile pentru a vota.

Romanii din Diaspora au trei zile pentru a vota

Democrație în exil: Cum își exercită românii din diaspora dreptul la vot?

În 2024, românii din diaspora au la dispoziție mai multe opțiuni pentru a-și exercita dreptul de vot în alegerile prezidențiale. Acestea includ votul la secțiile de votare special deschise în străinătate și votul prin corespondență. În acest context, este esențial să înțelegem cum funcționează aceste mecanisme și cum pot fi utilizate pentru a asigura o participare cât mai largă a cetățenilor români care locuiesc în afara țării.

Opțiuni de vot pentru românii din străinătate

Există două modalități principale prin care românii din străinătate pot vota: la secțiile de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe în diverse țări sau prin votul prin corespondență. Pentru a vota prin corespondență, alegătorii trebuie să se înscrie pe platforma specială gestionată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Cei care nu au reușit să se înregistreze în timp util pentru votul prin corespondență vor putea vota direct la secțiile de votare.

Procedura de vot prin corespondență

Votul prin corespondență este disponibil pentru cetățenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reședința legal stabilite în străinătate și care se înscriu în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență. Înscrierea se face pe www.votstrainatate.ro, unde alegătorul trebuie să completeze un formular online cu datele personale și să atașeze copia scanată sau fotografia actului de identitate și a documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine.

Secțiile de votare din străinătate

Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise timp de trei zile pentru fiecare tur al alegerilor. Alegătorii care nu s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro pot vota la orice secție de votare, fiind înscriși în listele electorale suplimentare. Pentru a vota, alegătorii trebuie să prezinte un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român.

Participarea la vot a românilor din diaspora

Se estimează că aproximativ un milion de români din diaspora ar putea participa la alegerile prezidențiale din acest an, având în vedere atât cei care vor vota la secțiile fizice, cât și cei care s-au înregistrat pentru votul prin corespondență. Această cifră reflectă creșterea constantă a numărului de secții de votare deschise în străinătate, comparativ cu anii anteriori.

Sursa: Antena 3