Un spectacol politic în Iran: Reformistul Pezeshkian și ultraconservatorul Jalili în topul alegerilor prezidențiale
Într-o lume în care politica este adesea un joc de șah, Iranul pare să fie în mijlocul unei partide intense. Conform rezultatelor parțiale ale alegerilor prezidențiale din Iran, publicate de Ministerul de Interne, candidatul reformist Massoud Pezeshkian și ultraconservatorul Said Jalili se află în fruntea clasamentului. Într-un context geopolitic încărcat, aceste alegeri sunt urmărite cu atenție de către capitalele străine, Iranul fiind o putere regională în centrul mai multor crize geopolitice.
Un al doilea tur de scrutin în perspectivă
În cazul în care tendința actuală se va menține și niciunul dintre candidați nu va obține mai mult de 50% din voturi, Pezeshkian și Jalili se vor confrunta într-un al doilea tur pe 5 iulie. În acest moment, Pezeshkian conduce cu 5,95 milioane de voturi, în timp ce Jalili, fost negociator în dosarul nuclear, are 5,56 milioane de voturi. În acest joc politic, președintele conservator al parlamentului, Mohamad Baquer Ghalibaf, și clericul Mostafa Pourmohammadi se află la mare distanță de lideri.
Iranul în căutarea stabilității în urma morții lui Raisi
În urma morții lui Raisi într-un accident de elicopter, Iranul încearcă să demonstreze continuitate și stabilitate. Liderii iranieni văd o prezență ridicată la vot ca pe un semn de legitimitate, iar acest lucru este cu atât mai important acum. Înaintea votului, liderul suprem iranian Ayatollah Ali Khamenei a îndemnat la o participare „maximă” la vot. Cu toate acestea, alegerile parlamentare din martie au înregistrat o prezență scăzută, de 41%, potrivit Reuters.
Un joc politic în care mulți iranieni nu mai cred
Pentru mulți iranieni, alegerile sunt doar o formalitate pentru a conferi o iluzie de democrație. Afshin Shahi, profesor asociat în politica Orientului Mijlociu la Universitatea Keele din Anglia, a declarat că marea majoritate a populației nu mai ia în serios aceste alegeri. În ciuda acestui scepticism, campania a început cu șase candidați selectați de un grup de clerici și juriști de linie dură, listă care a fost restrânsă de Consiliul Gardienilor numit de Iran din 80 de candidați inițiali.
Un reformist în cursa pentru președinție
Într-un context în care trei dintre candidați sunt considerați membri ai liniei dure aliniați lui Khamenei, un candidat relativ progresist a primit permisiunea de a candida. Masoud Pezeshkian, chirurg cardiolog și fost ministru al sănătății, și-a bazat campania pe promisiunea de a îmbunătăți relațiile cu Occidentul. Deși nu se așteaptă ca alegerile să aducă schimbări radicale, președintele poate avea o anumită influență asupra modului în care aceste politici sunt puse în aplicare.
Sursa: Antena3