octombrie 15, 2024
Stiri Internationale

Planul Verde a reușit să îngroape industria europeană.

Green Deal a reușit să îngroape industria europeană

Companiile mari și IMM-urile din Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai gravă recesiune economică din ultimele decenii, care a dus la firme închise pe bandă rulantă și la un șomaj în creștere galopantă, a fost concluzia Summitului european al industriei. Cererea este în scădere, costurile de producție cresc și investițiile se deplasează în alte regiuni, pe fondul unei concurențe zdrobitoare din SUA și China, care nu aplică Green Deal, au avertizat marii industriași din UE.

Industria europeană a intrat în colaps, iar gargara politicienilor de la Bruxelles, despre binefacerile tranziției energetice, contrastează flagrant cu dezastrul economic. Brusc, economia UE a devenit necompetitivă, cu costuri de producție uriașe și că o scădere dramatică a puterii de cumpărare în toate statele membre.

”O economie americană care beneficiază de sprijinul financiar din Legea de reducere a inflației (IRA) și de accesibilitatea sa și o supracapacitate chineză cu exporturi în creștere pun o presiune fără precedent asupra industriei europene. Companiile noastre se confruntă cu această provocare în fiecare zi: fabrici închise, producție oprită și concedieri”, au atras atenția marii industriași, prezenți la Summit-ul european al industriei desfășurat la Anvers.

„Avem nevoie de industria noastră pentru capacitatea de inovare, pentru a veni cu soluțiile climatice de mâine. De aceea, Europa nu ar trebui să fie doar un continent al inovației industriale, ci ar trebui să rămână un continent al producției industriale”, a declarat premierul belgian Alexander De Croo.

În Declarația de la Anvers, marile companii din industrie au cerut un plan de acțiune cuprinzător, pentru a defini competitivitatea drept prioritate strategică și pentru a crea condițiile pentru un mediu de afaceri mai puternic în Europa. Planul de acțiune trebuie să includă măsuri pentru eliminarea incoerenței reglementărilor, a obiectivelor contradictorii, a complexității inutile în legislație și a raportării excesive.

Marii industriași au mai cerut autorităților europene să crească securitatea materiilor prime a UE, prin extinderea exploatării interne, a capacității de procesare durabilă și de reciclare a materiilor prime esențiale, combinată cu noi parteneriate globale.

Sursa: https://www.incisivdeprahova.ro/2024/02/24/green-deal-a-reusit-sa-ingroape-industria-europeana/