octombrie 14, 2024
Stiri Internationale

Nicu Ștefănuță este primul candidat independent intrând în Parlamentul European.

Un independent face valuri în Parlamentul European: Nicu Ştefănuţă

Într-o premieră absolută pentru România, Nicu Ştefănuţă, un candidat independent, a reușit să intre în Parlamentul European. Acesta a reușit să strângă 258,401 de voturi, ceea ce reprezintă 3,04% din totalul voturilor, depășind astfel pragul minim de 3% necesar pentru a obține un nou mandat. Aceste rezultate sunt bazate pe numărarea a 98% din voturi, conform datelor comunicate în timp real de results.elections.europa.eu.

Ștefănuţă, favoritul diasporei

În Olanda, 33% din alegătorii români l-au votat pe Ştefănuţă, ceea ce a contribuit la obținerea a 6% din voturile exprimate. Acest rezultat îl face pe Nicu Ştefănuţă primul candidat independent care intră în Parlamentul European din partea României.

Un val de schimbare

Într-o declarație pentru Antena 3 CNN, Ştefănuţă a descris campania sa ca fiind „extrem de complicată”, cu „multe obstacole” și „multe greutăți”. Însă, el a subliniat că succesul său nu a fost doar despre el, ci despre „o idee, despre o generația tânără care este mult mai modernă decât restul societății, care visează la mai bine, gândește un pic mai spre viitor, recunoaște schimbările climatice ca o problemă, care luptă pentru drepturi egale și care își dorește un viitor mai verde inclusiv economic”.

Un parcurs neconvențional

Anterior, Nicu Ştefănuţă a avut un mandat în Parlamentul European la alegerile europarlamentare din 2019, candidând de pe listele USR. Însă, în 2023, el și-a dat demisia și a anunțat că va candida în calitate de independent. Un alt candidat independent, Vlad Gheorghe, a obținut 2,46% din voturi.

Rezultatele alegerilor europarlamentare 2024

La alegerile europarlamentare din 9 iunie, 9,4 milioane de persoane s-au prezentat la urne. România va trimite 33 de eurodeputați în Parlamentul European. Alianța PSD-PNL a obținut cel mai mare scor, 53%, potrivit datelor provizorii citate de results.elections.europa.eu. Alte partide care au obținut mandate sunt AUR – 15%, Alianța Dreapta Unită – 11%, UDMR – 5%. Partidele Reper și SOS România au obținut fiecare 3%, în timp ce PUSL a obținut 2%. Astfel, 21 de mandate merg către PSD și PNL.

Sursa: Antena 3