Mark Rutte, viitorul secretar general al NATO, în conflict cu liderii UE
Într-un context tensionat, marcat de discuții aprinse și divergențe de opinii, Mark Rutte, viitorul secretar general al NATO, a fost pus într-o lumină nefavorabilă la recentul summit al UE. Motivul? Refuzul său categoric ca Olanda să contribuie la finanțarea unor proiecte europene de apărare prin emiterea de datorie comună. Această poziție a fost criticată de mai mulți lideri europeni, inclusiv de premierul polonez Donald Tusk, care a remarcat o schimbare vizibilă în atitudinea premierului interimar olandez.
Dezbaterea aprinsă privind finanțarea proiectelor europene de apărare
Summitul UE a adus la discuție o serie de probleme de importanță majoră, printre care necesitatea reducerii dependenței energetice, creșterea capacităților generale de apărare și consolidarea bazei tehnologice și industriale a sectorului european al apărării. În acest context, propunerile pentru finanțarea comună a unor proiecte europene în sectorul apărării au fost intens dezbătute, dar s-au lovit de opoziția lui Rutte și a cancelarului german Olaf Scholz.
Reacția lui Mark Rutte la criticile aduse
În urma criticilor aduse, Rutte a declarat presei că discuțiile privind finanțarea sectorului apărării au fost „dure”. El a subliniat că unele țări se opun ideii de utilizare a euroobligațiunilor pentru cheltuielile de apărare, o idee care nu era oficial pe masă, dar care a fost mult adusă în discuție la reuniune. Rutte a fost foarte clar în opoziția sa, dar a menționat că s-au ajuns la concluzii comune.
Reacția altor lideri europeni la poziția lui Rutte
Cancelarul german Olaf Scholz a susținut că Uniunea Europeană nu ar trebui să se implice în finanțarea achizițiilor de armament sau în bugetele naționale de apărare, ci să-și concentreze eforturile pe promovarea unei mai bune coordonări a industriilor de apărare. În contrast, Donald Tusk a exprimat un sentiment de supărare în fața argumentelor celor care se opun finanțării în comun a proiectelor europene de apărare.
Nevoia de finanțare pentru industria de apărare
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat la summitul european că UE va avea nevoie în următorul deceniu de circa 500 de miliarde de euro pentru industria de apărare. Ea a menționat doar posibilitatea emiterii din nou de datorie comună, la fel ca în cazul planului european de relansare post-pandemie, idee agreată de unele state membre, dar față de care altele sunt reticente, cum s-a văzut de altfel că este cazul Germaniei și Olandei.
Propuneri de strategii în materie de apărare
Comisia Europeană a propus anterior o nouă strategie în materie de apărare pentru care a prevăzut o finanțare suplimentară de 1,5 miliarde de euro destinată sectorului militar-industrial. În ciuda acestei propuneri, reprezentanții companiilor din acest sector și comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, au considerat suma insuficientă. Breton a propus în ianuarie crearea unui fond de 100 de miliarde de euro pentru creșterea capacităților de producere de armament în Uniunea Europeană pentru a susține Ucraina în fața Rusiei, recunoscând totuși că inițiativa sa implică numeroase probleme de rezolvat, în special găsirea surselor de finanțare.
Sursa: Antena 3