Lasconi: Un exemplu de incompetență în politica externă și securitate
În ultimele săptămâni ale campaniei electorale, Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale, a devenit notorie pentru gafele sale în domeniile politicii externe și securității. În ciuda asigurărilor sale și ale susținătorilor săi că se va înconjura de consilieri competenți, Lasconi a demonstrat în repetate rânduri că nu stăpânește aceste domenii cruciale pentru funcția de președinte.
Lasconi și gafele ei în dezbaterile electorale
În cadrul dezbaterilor electorale și în declarațiile publice, Lasconi a făcut mai multe gafe. De la necunoașterea numărului de membri ai CSAT, până la afirmația eronată că România face parte din Consiliul de Securitate al ONU, Lasconi a arătat că nu este la curent cu aspectele esențiale ale politicii externe și securității. În plus, a făcut o afirmație greșită cu privire la articolul 5 din tratatul NATO, susținând că ar trebui să „rezistăm cel puțin 30 de zile” în cazul activării acestuia, deși tratatul nu menționează acest termen.
Lasconi și consilierii ei „la secret”
În ciuda acestor gafe, Lasconi a insistat că se va înconjura de consilieri competenți dacă va ajunge la Cotroceni. Însă, potrivit surselor din partid, Lasconi a avut parte de consiliere intensă pe domeniile respective, dar „nu se lipește de ea”. Unul dintre consilierii săi este Hari Bucur Marcu, expert în securitate națională, iar altul este Nicu Fălcoi, fost pilot de avioane supersonice și membru în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.
Lasconi și „dezinvoltura” ei în comunicare
Lasconi a explicat că nu urmează punctajul pe care îl fac consilierii pentru că este „dezinvoltă” în comunicare. Însă, această dezinvoltură pare să o facă să spună lucruri false sau să facă gafe majore. Chiar ea a recunoscut că a avut nevoie să „recupereze” în ultimele trei luni și că a învățat mult în acest timp.
Lasconi și gafele sale continue
În ciuda eforturilor de a se îmbunătăți, Lasconi a continuat să facă gafe. A încercat să explice gafa cu articolul 5 din Tratatul NATO spunând că „mă refeream la articolul 5 în Europa”, deși nu există nicio prevedere diferită pentru Europa în acest articol. În plus, a făcut o declarație controversată în care i-a criticat pe românii care au ales să plece din țară, numindu-i implicit „trădători”.
Sursa: Antena3.ro