Antena 3 CNN: Spectacolul politic sau o platformă de dialog?
Începând cu 27 octombrie, Antena 3 CNN își deschide porțile pentru a găzdui o serie de dezbateri cu candidații la alegerile prezidențiale. Sub titlul pompos „Un Președinte în fața națiunii”, aceste dezbateri promit să pună candidații față în față cu alegătorii și întrebările lor. Dar cât de autentică este această interacțiune? Cât de mult este regizat acest spectacol politic?
Dezbaterile: Un dialog autentic sau un teatru bine orchestrat?
Dezbaterile vor fi găzduite de Mihai Gâdea și, timp de o oră și jumătate, fiecare candidat la alegerile prezidențiale va fi pus sub lupa jurnaliștilor, analiștilor și, cel mai important, a publicului. Însă, cât de multă libertate au acești candidați de a răspunde autentic întrebărilor, fără a fi constrânși de agenda mediatică sau de interesele politice?
Programul dezbaterilor: O selecție echitabilă sau o strategie de manipulare?
Primul candidat care va fi „în fața națiunii” este președintele USR, Elena Lasconi, urmată de președintele PNL, Nicolae Ciucă și, în final, de Mircea Geoană. Dar cum a fost stabilit acest program? A fost o selecție aleatorie sau există o strategie de manipulare a percepției publicului prin ordinea apariției candidaților?
Participarea publicului: O oportunitate reală sau o iluzie de implicare?
Antena 3 CNN încurajează publicul să trimită întrebări pentru candidați pe Whatsapp, la numărul 0744 882 200. Dar cât de multe dintre aceste întrebări vor ajunge cu adevărat la candidați? Și cât de multe dintre răspunsurile candidaților vor fi prezentate fără a fi filtrate sau editate?
Alegerile prezidențiale: O competiție deschisă sau un joc cu cărțile deja făcute?
Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc în 24 noiembrie, iar finala pentru Palatul Cotroceni se va da în 8 decembrie. În cursa pentru Președinție s-au înscris 14 candidați. Dar cât de echitabilă este această competiție? Și cât de mult influențează aceste dezbateri rezultatul final?
Sursa: Antena 3