noiembrie 7, 2024
Justitie

Zece candidaturi, inclusiv a Dianei Șoșoacă, respinse la alegeri.

Zece candidaturi inclusiv a Dianei Sosoaca respinse la alegeri

Un val de respingeri înregistrate la Biroul Electoral Central

Într-o ședință tensionată de duminică seara, Biroul Electoral Central (BEC) a luat decizia de a respinge mai multe candidaturi depuse în ultimele 48 de ore. Printre acestea se numără și cea de-a doua depusă de Diana Iovanovici-Șoșoacă, o figură controversată a scenei politice românești.

Curtea Constituțională anulează, BEC respinge

Decizia BEC vine după ce, cu doar o zi înainte, Curtea Constituțională a admis cu majoritate de voturi contestațiile formulate de două persoane și a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr. 18/D din 3 octombrie 2024. Aceasta privea înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale Dianei Iovanovici-Șoșoacă la alegerile prezidențiale. În urma acestei decizii, Iovanovici-Șoșoacă și-a depus din nou candidatura, sâmbătă seara, la ora 23.50, cu doar 10 minute înainte de expirarea termenului limită de depunere a candidaturilor.

Un val de respingeri înregistrate la Biroul Electoral Central

Însă, în ciuda eforturilor sale, duminică seara, Biroul Electoral Central a respins ca inadmisibilă înregistrarea candidaturii Dianei Iovanovici-Șoșoacă. Dar nu doar candidatura ei a fost respinsă. În cadrul aceleiași ședințe, BEC a respins și candidaturile altor nouă persoane care sperau să obțină funcția de președinte al României în anul 2024.

Lista respingerilor

Printre cei care au primit un verdict negativ din partea BEC se numără Elena Tufecciu, Gheorghe Ghelcea, Ion Popa, Cristina Tufănoiu, Oana Crețu, Ciprian Romeo Mega, Petru Mîndru, Răzvan-Nicolae Constantinescu și Maria Marcu. Toate aceste candidaturi au fost respinse, lăsându-i pe aspiranții la funcția supremă în stat cu un gust amar și cu multe întrebări despre procesul de selecție al candidaților.

Consecințele respingerilor

Deciziile BEC de duminică seara au un impact semnificativ asupra cursului alegerilor prezidențiale din 2024. Cu mai puțini candidați în cursă, competiția se îngustează, iar alegătorii au mai puține opțiuni la dispoziție. În același timp, respingerea unui număr atât de mare de candidaturi ridică semne de întrebare cu privire la criteriile de eligibilitate și la procesul de verificare a candidaturilor.

În concluzie

În timp ce unii ar putea vedea aceste respingeri ca pe un semn al rigurozității procesului electoral, alții le-ar putea interpreta ca pe un semn al unui sistem care exclude vocea unor potențiali lideri. În orice caz, deciziile BEC de duminică seara vor avea cu siguranță un impact asupra alegerilor prezidențiale din 2024.

Sursa: Antena 3