Statul și Obligația de Simplificare a Procedurilor pentru Cetățean
Deși legislația prevede că instituțiile statului nu trebuie să solicite de la cetățeni documente pe care deja le dețin în sistemele interne, realitatea practică se dovedește a fi adeseori diferită. Un exemplu elocvent este situația referitoare la ANAF, care, în pofida accesului la facturi prin intermediul sistemului e-Factura al Ministerului de Finanțe, ar putea cere reiterat aceeași documentație în timpul controalelor, conform relatărilor HotNews.
Lucian Heiuș, vicepreședinte al Curții de Conturi și fost șef al ANAF, critică tendința instituțiilor de a solicita mai multe informații decât este necesar, subliniind cum acest lucru contribuie la o ineficiență generală. „Ar trebui să fim mult mai sintetici, să-l înțelegem și pe acel om care trebuie să completeze 70 de pagini, să bifeze în 40 de locuri cu informații pe care nul e folosești sau le poți lua din altă parte când ai nevoie de ele. Eficiența trebuie să fie peste tot. Nu cere cetățeanului mai mult decât poate el să-ți ofere și decât ai tu nevoie”, afirmă Heiuș, exprimând necesitatea reducerii birocrației excesive și a disconfortului impus contribuabilului.
Prin propriul exemplu, referitor la procesul de reînnoire a buletinului, care a necesitat prezentarea unui număr exagerat de documente, Heiuș ilustrează modul în care legislația existentă și egalitatea teoretică între stat și cetățean se confruntă de multe ori cu obstacole în aplicarea practică. Aceste situații evidențiază distanța dintre intențiile legiuitorului și realitatea cotidiană, mai ales când funcționarii statului sau decidenții politici uită de prioritatea de a serve și îmbunătăți viața cetățenilor.
Necesitatea unei schimbări de perspectivă și acțiune, orientată către simplificarea proceselor și reducerea cerințelor nejustificate impuse cetățenilor, este evidentă. Prin îmbunătățirea eficienței și orientarea decisivă către nevoile și drepturile cetățeanului, statul poate realiza o evoluție semnificativă în direcția respectului și promovării demnității umane în cadrul proceselor administrative și legislative.
Sursa: corectnews.com