Simulacrul juridic din 1989: O analiză critică
În analiza evenimentelor din decembrie 1989, un aspect care a atras atenția multor observatori, inclusiv a subsemnatului, este caracterul simulat al procesului de la Târgoviște. Acesta a fost prezentat lumii ca o formă de justiție, dar în realitate, a fost mai degrabă o crimă oribilă, orchestrată într-un mod care a lăsat multe întrebări fără răspuns.
Un proces fără instanță calificată
Unul dintre cele mai evidente probleme ale acestui proces a fost lipsa unei instanțe calificate și îndreptățite să ia o decizie de o asemenea gravitate. Rechizitoriul a fost scris în pripă, iar apărarea soților Ceaușescu a fost mai degrabă o formă de teatru decât o apărare juridică autentică. Decizia asasinării lor, după cum s-a aflat ulterior, a fost luată într-un loc neconvențional, de către un grup de personaje, conduse de Ion Iliescu, care au ajuns la putere cu ajutorul unei puteri străine.
Rejudecarea procesului: O necesitate
În 1996, cu sprijinul postului de radio Tinerama și Antenei 7, am organizat o rejudecare a acestui proces, la care a participat Curtea Morală a Revoluției, creată de 54 de organizații din România. După 35 de ani de la executarea soților Ceaușescu, există o tentativă de redeschidere a acestui proces, pe care o susțin cu toată convingerea.
Revoluție sau lovitură de stat?
În ultimii ani, au fost scoase la lumină informații, documente și mărturii care indică faptul că evenimentele din decembrie 1989 au fost mai degrabă o lovitură de stat orchestrată de la Moscova, cu complicitatea unor agenți ai serviciilor secrete rusești. Aceștia, sacrificând cu cinism mii de tineri nevinovați, au pus mâna pe putere. Acesta este și punctul de plecare al solicitării făcută recent către justiția română de a se declanșa rejudecarea procesului Ceaușescu în baza tuturor probelor adunate între timp.
Dictatura și responsabilitatea istorică
Este important să subliniem că nu este vorba aici despre reabilitarea lui Nicolae Ceaușescu. Dictatura rămâne dictatură, indiferent de sfârșitul ei. În fața istoriei, Ceaușescu și colaboratorii săi apropiați trebuie să răspundă pentru suferințele cauzate poporului român. În același timp, cei care s-au umplut de sânge nevinovat, în scopul de a se cocoța la putere, pe ruinele statului comunist, trebuie să răspundă, dacă nu juridic, cel puțin în fața istoriei, pentru crimele comise.
Sursa: https://www.topsecretcraiova.ro/editorial/rejudecarea-procesului-ceausescu/