octombrie 14, 2024
Justitie

Corupție la Prefectura Prahova: Agitația domnului Nanu la sediul OCPI Prahova.

Corupție la Prefectura Prahova: Îngrijorarea și agitația domnului Nanu care a convocat o ședință la OCPI Prahova

Un nou scandal de corupție zguduie din temelii Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Prahova, după ce s-a descoperit că 15 hectare de teren aflate în administrarea statului au fost vândute ilegal, la o licitație trucată, către o persoană din anturajul directorului general al OCPI. Tranzacția a fost urmată de o serie de revânzări succesive, care au adus profituri fabuloase celor implicați, în detrimentul bugetului public. Prin apariția Legii nr.268/2001 Agenția Domeniilor Statului (ADS) se înființează ca instituție de interes public având ca principală atribuție exercitarea în numele statului a prerogativelor dreptului de proprietate asupra terenurilor cu destinație agricolă aparținând domeniului privat al statului. Tot acel act normativ prevede ca terenurile agricole care au aparținut unor societăți comerciale care dețin în exploatare terenuri agricole, să fie preluate de ADS pe baza de protocol de predare primire, iar planurile cadastrale să fie întocmite și avizate de oficiile de cadastru.

Anexa 1 la actul normativ mai sus menționat la poziția 505 regăsim SEPRA Bărcănești SA, ale căror terenuri agricole au fost preluate prin efectul legii de către ADS. Astfel în perioada 2005-2008 ADS, în calitate de administrator al terenurilor agricole ce au aparținut SEPRA Bărcănești SA, preda prin protocoale de predare primire o suprafață de 82 ha către Comisiile locale Bărcănești – 22,19 ha, Blejoi – 8ha și Rafov-51,68 ha, în vederea punerii în posesie potrivit legilor de restituire. Cu toate acestea SEPRA Bărcănești, societate pe acțiuni în faliment, prin lichidatorul judiciar Carduelis Consulting IPURL, încheie în anul 2014 un contract de vânzare cumpărare autentificat la notar public Preda Popescu Florentina, prin care însătrăinează către o persoană tânără, o mare parte din aceste terenuri, mai exact 15,3 ha pentru ‘’fabuloasa sumă’’ de 50.000 lei (aproximativ 11.000 euro), având la bază un proces verbal de licitație din data de 30.05.2013.

De remarcat că aceste terenuri au fost la licitație și adjudecate în 30.05.2013, fără a avea înscriere în cartea funciară, Înscrierea în cartea funciară a acestor terenuri fiind făcută în data de 30.10.2013, la 5 luni distanță. Prin înstrăinări succesive terenul ajunge în proprietatea unei societăți, un dezvoltator imobiliar în Ploiești. (Ups, Aoleu…, Doare?…)! Întrebarea care se pune conducerii OCPI Prahova este cum s-au înscris în cartea funciară terenuri agricole care au fost predate în anii 2005-2008 tot cu avizul dat de aceeași instituție? Alta întrebare dacă conducerea OCPI Prahova nu a văzut în anul 2013 la înscrierea în cartea funciară a acestor terenuri, nu putea vedea acest lucru la înscrierea în cartea funciară a contractului de vânzare cumpărare în anul 2014? La o simplă vizualizare a documentelor se vede clar cum parcele din T 17, situată în intravilanul Com. Bărcănești, ce au făcut obiectul contractului de vânzare cumpărare din anul 2014, se regăsesc în protocoalele de predare primire către Comisiile locale mai sus menționate, astfel:
– Terenurile invocate la pct 3 din CVC T 17, P 190,205,211,215 au fost predate la Comisia Locală Rafov
– Terenurile invocate la pct.5 din CVC din T 17, P 220, 223, 225, 227, 228, 232, 233, 236, 237 predate la Comisia Locală Rafov, T 17, P240, 244, 245 predate Comisiei locale Blejoi, iar T 17, P266, 270 predate Comisiei locale Bărcănești
– Terenurile invocate la punctul 6 din CVC T 17, P 212, 213, 214 predate Comisiei Locale Rafov
– Terenurile invocate la punctul 7 din CVC T 17, P191, 192, 193, 194 predate Comisiei Locale Rafov

Cu toate acestea, suprafețele de teren sunt avizate și înscrise în cartea funciară de către conducerea OCPI Prahova fără a se observa că aceste terenuri sunt predate de aceeași instituție – OCPI unor comisii locale de fond funciar. Cine credeți că era la conducerea OCPI Prahova? În perioada 2013 – 2022 Virgiliu Nanu era directorul acestei instituții, care din anul ianuarie 2022 devine Prefect. (Ups…să mai pomenim de dosarul Fermei Dacilor și escrocheria White Tower? Ar fi de prisos…)! Și acum se leagă unele lucruri, să ne reamintim că în 12.04.2022 la trei luni de la instalarea în funcție, prefectul Nanu împreună cu secretarul general al Instituției Prefectului Prahova și doamna Luciana Batrânca director OCPI Prahova semnează o minuta prin care s-a stabilit soluționarea pe cale administrativă a unui dosar aflat pe rolul Judecătoriei Ploiești, dosar 1184/281/2021, prin stingerea litigiului și predarea suprafeței de 50 ha situată, UNDE CREDEȚI, în T17 Bărcănești, pentru a fi predată beneficiarilor acestei sentințe, deși procesul este în situație incertă, dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Ploiești fiind în cursul cercetării judecătorești pe fondul cauzei. Cine credeți că se deplasează la măsurătorile topografice? Dl. Enache Madalin – secretarul general al Instituției Prefectului, așa cum se precizează în acest raport de expertiză, indică limitele de proprietate și vecinătățile terenurilor pe răspunderea acestuia, neavând atribuții în acest sens, fără a avea mandat sau împuternicire din partea Comisiei Județene și nefiind de specialitate topograf sau specialist în măsurători, aspecte ce încununează elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu. Cine a cumpărat drepturile de proprietate ale moștenitorilor? Ați ghicit, același mare dezvoltator imobiliar din Ploiești, în posesia căror au ajuns și terenurile din acel contract de vânzare cumpărare din 2014. (UPS…din nou!)! Potrivit informațiilor deja publicate de ziarul nostru, același dezvoltator a fost sprijinit în eliberarea unor documentații de urbanism pentru ridicarea și avizarea unui ansamblu rezidențial de către soția domnului Nanu, angajată la Direcția de Urbanism a Primăriei Ploiești. În concluzie, parcă suntem în fața unui scenariu din filmele cu mafioți, dar în realitate așa stau lucrurile, cu concurs de infracțiuni și trafic de influență specific românesc, cu funcționari ai statului numiți în funcții să respecte și să vegheze la respectarea legislației, pasibili de încălcarea gravă a atribuțiilor de serviciu. Vom reveni. (Cristina T.)

Sursa: [Incisiv de Prahova](https://www.incisivdeprahova.ro/2024/05/23/coruptie-la-prefectura-prahova-ingrijorarea-si-agitatia-domnului-nanu-care-a-convocat-o-sedinta-la-ocpi-prahova-v/)