Decodarea procesului de vot: când este votul valabil și când este nul?
În contextul alegerilor prezidențiale, alegătorii sunt chemați să își exprime opțiunea pentru unul dintre cei 14 candidați intrați în cursa electorală. Dar ce se întâmplă dacă votul nu este exprimat corect? Conform Biroului Electoral Central, există o serie de situații în care votul este considerat valabil, dar și situații în care acesta este nul.
Reguli pentru un vot valabil
Un vot este considerat valabil dacă ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui singur patrulater, chiar dacă depășește limitele acestuia, atâta timp cât nu atinge un alt patrulater și opțiunea alegătorului este evidentă. De asemenea, votul este valabil chiar dacă ștampila a fost aplicată de mai multe ori în același patrulater sau în afara oricărui alt patrulater. În plus, votul este considerat valabil chiar dacă pe buletinul de vot sunt înscrise olograf diverse mențiuni ale alegătorului.
Când este votul nul?
Există, însă, și situații în care votul este considerat nul și nu intră în calculul voturilor valabil exprimate. De exemplu, buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ștampila de control a biroului electoral al secției de votare sau cele care au alt model decât cel legal aprobat sunt considerate nule. De asemenea, sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT” sau cele la care ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora.
Votul prin corespondență: reguli și excepții
Votul exercitat prin corespondență este valabil exprimat în situații similare cu cele ale votului la urne, cu mențiunea că în loc de ștampilă se folosește un autocolant cu mențiunea „VOTAT”. Însă, și în cazul votului prin corespondență există situații în care acesta este considerat nul, cum ar fi cazul în care autocolantul cu mențiunea „VOTAT” este aplicat pe mai multe patrulatere sau în afara acestora sau când autocolantul cu mențiunea „VOTAT” depășește limitele patrulaterului și atinge un alt patrulater.
Consecințele votului nul
În cazul în care în același plic interior au fost introduse două sau mai multe buletine de vot de același fel sau buletine de vot aferente diferitelor tipuri de scrutin, acestea sunt declarate nule. De asemenea, sunt nule plicurile exterioare sau interioare care nu conțin certificatul de alegător, alte plicuri sau documente, niciun buletin de vot sau care prezintă rupturi sau degradări de natură a afecta integritatea buletinului de vot.
Sursa: Antena 3