CSAT: România vrea să devină un jucător pe scena producției militare moderne
Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a trasat recent o concluzie de o importanță strategică: România are un interes direct în a dezvolta capacități industriale pe teritoriul național care să asigure producerea de tehnică militară modernă. Această decizie nu este doar o chestiune de securitate națională, ci și o oportunitate pentru industria românească de a se transforma și a se retehnologiza.
Planul de înzestrare a Armatei României 2025 – 2034
În cadrul aceleiași reuniuni, CSAT a discutat și Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2025 – 2034. Acest plan implică o reevaluare a programelor de înzestrare, o reprioritizare a acestora și o reconfigurare a dotărilor și dezvoltării capabilităților militare, în contextul noilor amenințări de securitate. În acest sens, se va pune accent pe achiziționarea de muniții necesare pentru luptă și pentru constituirea graduală a stocurilor.
Implicații pentru industria de profil din România
Creșterea alocațiilor bugetare pentru Apărare va avea un impact direct asupra industriei de profil din România. Aceasta va avea oportunitatea de a iniția un proces de transformare, retehnologizare și adaptare prin atragerea de tehnologii noi performante și know-how, prin colaborare cu companii din domeniu, consacrate la nivel internațional.
Consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova
CSAT a analizat și opțiunile pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova, subliniind riscurile în vederea gestionării eficiente și consecvente a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. În acest context, au fost evidențiate oportunitățile majore care decurg din procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar și provocările cu care se confruntă în contextul acțiunilor hibride ale Federației Ruse și al războiului de agresiune dus împotriva Ucrainei.
Noul Pact Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC)
În cadrul discuțiilor, membrii Consiliului au analizat și aprobat Planul Național de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC), ca urmare a adoptării unui nou Pact Civil al PSAC de către Uniunea Europeană. Acest nou Pact stabilește un nivel de ambiție superior al UE în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună, urmărind să sporească eficacitatea, flexibilitatea și robustețea misiunilor civile prin promovarea unei abordări modulare.
Sursa: Antena 3