Ați auzit de REPER și de marele lor proiect legislativ, întreabă Emil Pascut de la sindicatul Diamantul?
In 2022, o facțiune (10 parlamentari) s-a rupt din USR și așa s-a format partidul REPER, în jurul lui Dacian Cioloș. Un partiduleț mort din start, ca toate inițiativele similare ale liderilor politici expirați care, după ce și-au consumat momentul lor mai mare sau mai mic de glorie, au refuzat să priceapă că sunt morți îngropați și putreziți în memoria poporului (care e scurtă). Vezi micro-partidele zombi create după decesul politic de Băsescu, Oprea, Ponta, Ludovic Orban. Până și Dragnea (care după clipurile lui culinare a primit porecla super simpatică de Bucă Tare) are partid cu Carmen Dan. Ăla se cheamă România Suverană. Până și Viorica Dăncilă are partidul ei de motostivuitoare, denumit Blocul Suveranist Român. Să mă întorc la REPER. Ăștia de la REPER vor dispărea din parlament, anul ăsta, că pe ei nu are cine să-I voteze. Nu au structuri în teritoriu. Nu au votanți.
Până aici, nimic de ținut minte, în afara de faptul că există niște parlamentari REPER, ex-USRiști, care încă papă niște gologani de la parlament (Cam 11500 euro/lună ne costă un parlamentar, scriu ziarele) și care vor dispărea în anul 2024. Totul pare OK. Însă, ieri, pe 19.02.2024, înainte de plecare, zombies de la REPER au făcut și ei o mișcare de adio. Un cântec de lebădă. Sau mai degrabă de rață franțuzească. Au dat și ei! Ce să dea și unde să dea? Păi, un cap în gură, polițiștilor și militarilor. Acolo dă toată lumea politică, că așa e la modă.
DIGI 24 ne-a anunțat pe 19.02.2024 că Deputatul REPER Andrei Lupu a depus, luni, o propunere legislativă de modificare a Legii pensiilor militare de stat (Legea nr. 223/2015) prin care sunt eliminate pensiile de serviciu pentru militarii, polițiștii, jandarmii și funcționarii publici cu statut special condamnați penal pentru infracțiuni de corupție sau de serviciu. “trebuie amintit că Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor, precum și Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor cuprind deja dispoziții similare, fiind eliminat dreptul la pensie de serviciu pentru membrii Parlamentului sau magistrații care au fost condamnați definitiv a unor infracțiuni de corupție sau de serviciu”, a menționat deputatul.
Nu vreau să fiu eu ăla care apără drepturile unor condamnați. Însă ceva în mine se simte deranjat că băiatul ăsta, deși pare că este de profesie avocat și cică ar mai preda și pe la o facultate de drept, nu își are toate temele făcute. Ca o primă observație, prin legea 192/2023 (în vigoare de la 1 iulie 2023), parlamentarii și-au pierdut” pensiile de serviciu”. Mă întreb și io, deputatul REPER nu era la job, când s-a votat legea în parlament? Sau ca avocat, nu are și el Lege5 (o bază de legislație) cum am eu la sindicat? Nu verifică cadrul normativ înainte să emită public, opinii juridice?
A doua observație. Un magistrat are leafă de 5 ori mai mare ca un polițist. Ubi eadem est ratio, eadem solutio esse debet = Unde se aplică același raționament, se aplică aceeași soluție. Dacă e avocat și iubește legea, înseamnă că știe și dictonul ăsta latinesc. Mă întreb firesc de ce nu a propus deputatul REPER, în proiectul lui de lege, și o creștere corespunzătoare a lefurilor pentru polițiști și militari?
Și ultima mea observație! Magistrații plătesc CAS. Dacă un magistrat calcă pe bec, el va pierde doar partea necontributivă a pensiei. Conform meșterului de la REPER și având în vedere că polițiștii plătesc CIB și nu CAS (chiar dacă CIB =CAS), dacă se adoptă un sistem de sancțiuni similar, un polițist sau militar care a făcut o boacană penală, nu va mai avea deloc pensie. De niciun fel. Nu am scris textul ăsta ca să le iau apărarea polițiștilor infractori. Dar mă irită incompetența, lipsa de profesionalism, pompierismele, în special când vin de la un parlamentar care îi costă pe contribuabili, 11500 euro/lună. Ce diferență e între avocatul deputat REPER și purtătorul de “ciășuri” pesedist sau Viorica cu motostivuitoarele? Aparent, niciuna. Așa că le doresc drum bun, cale bătută, că au făcut umbră pământului, în parlament, degeaba, mai dezvăluie sursa citată. (Cristina T.).
Sursa: Incisiv de Prahova