Crin Antonescu: Întoarcerea neașteptată în politică
Crin Antonescu, desemnat candidatul unic al coaliției PSD, PNL, UDMR și minorități pentru alegerile prezidențiale din 2025, a făcut o declarație surprinzătoare despre revenirea sa în politică. Acesta a afirmat că nu credea că va mai fi nevoie de el, dar situația actuală din România l-a determinat să accepte această provocare. „Nu credeam că voi reveni vreodată în politică, pentru că nu credeam că în România se va întâmpla ceva atât de dramatic încât să mai fie nevoie de mine”, a declarat Antonescu.
Decizia sa este descrisă ca fiind una de conștiință, luată în urma unei analize profunde a riscurilor la care este expusă țara. Antonescu a subliniat că nu și-a dorit această revenire, dar a considerat că nu poate refuza propunerea colegilor săi. „A trebuit să cad de acord cu colegii care mi-au făcut această propunere, că trebuie să încercăm, nu putem să dăm înapoi”, a explicat el.
Provocările unei candidaturi după 12 ani
Întrebat dacă poate recâștiga încrederea românilor după o absență de 12 ani, Antonescu a răspuns cu realism, afirmând că va face tot posibilul. „Nu există niciun candidat ideal, niciun guvern ideal, nicio majoritate ideală. În politică, cea mai bună soluție e cea pe care poți s-o aplici”, a declarat el, subliniind că va încerca să convingă cât mai mulți cetățeni de viziunea sa.
Antonescu a recunoscut că nu toți românii vor avea aceeași opțiune politică, dar a insistat că va face tot ce îi stă în putință pentru a reprezenta interesele tuturor cetățenilor. „Eu mă voi adresa tuturor cu un mesaj pe care sper să-l aleagă cât mai mulți oameni”, a adăugat el.
Ingerințele externe și riscurile pentru democrație
Un alt subiect abordat de Antonescu a fost ingerința Rusiei în alegerile din România. Acesta a atras atenția asupra pericolului reprezentat de dezinformare și manipulare în contextul electoral. „Efortul Rusiei de a contamina opinia publică în majoritatea țărilor Occidentale va continua, poate chiar se va amplifica”, a avertizat el.
Antonescu a subliniat că lupta împotriva influențelor externe nu poate fi câștigată prin anularea alegerilor, ci prin educarea cetățenilor în privința alegerii corecte a informațiilor. „Astăzi, decizia asupra votului pe care îl dai e mai greu decât oricând, pentru că îți revine ca responsabilitate”, a explicat candidatul.
O viață retrasă, dar fără compromisuri
În ceea ce privește activitatea sa din ultimii ani, Antonescu a declarat că nu a fost angajat și a trăit din veniturile soției și economiile proprii. „Nu-mi amintesc să fi cerut cuiva vreun leu, nu am solicitat din partea statului român sau a unor instituții vreun leu sau euro”, a spus el, subliniind că această opțiune a fost una personală.
De asemenea, Antonescu a afirmat că nu își va construi campania electorală pe baza apartenenței politice, ci pe un mesaj adresat tuturor cetățenilor. „Eu gândesc o campanie din partea cuiva care va spune ce crede că trebuie să facă președintele României și crede că poate face cu adevărat tuturor cetățenilor români”, a declarat el.
Un candidat unic pentru stabilitatea țării
Decizia de a-l desemna pe Crin Antonescu drept candidat unic al coaliției a fost luată în contextul unui protocol semnat între PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților. Liderul PNL, Ilie Bolojan, a explicat că această alegere are ca scop asigurarea stabilității guvernamentale și implementarea reformelor necesare pentru dezvoltarea țării.
„Am convenit prin consens ca acest candidat să fie domnul Crin Antonescu, urmând ca fiecare partid politic să desemneze candidatul și să aprobe această candidatură în forurile interne ale fiecăruia”, a declarat Bolojan, subliniind importanța unității în fața provocărilor actuale.