Guvernul se răzgândește: Sporul pentru atragerea fondurilor europene rămâne în vigoare
Într-o revirimentă surprinzătoare, Guvernul a decis să păstreze sporul acordat angajaților care lucrează în proiecte de atragere a fondurilor europene, chiar și pe perioada concediului de odihnă. Această măsură a fost eliminată din Ordonanța adoptată recent, în ciuda declarațiilor anterioare ale premierului Marcel Ciolacu care susținea că este „un lucru cât se poate de normal” ca acest spor să fie scos.
Decizia luată în timpul ședinței de guvern
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că decizia de a menține sporul a fost luată chiar în timpul ședinței de guvern. Acesta a explicat că, având în vedere că sunt beneficiari din diferite programe operaționale și că mecanismele sunt diferite, s-a luat decizia ca această măsură să fie amânată până la 1 ianuarie. În acest timp, se va gândi la corelarea cu indicatorii de performanță a acestor forme de acordare a stimulentelor.
Inițial, se dorea tăierea bonusurilor
Conform variantei inițiale a ordonanței de urgență, în perioada septembrie-decembrie ar fi trebuit să se taie bonusurile pentru cei care lucrează cu proiecte europene. Marcel Ciolacu declara săptămâna trecută că sporul acordat angajaților care lucrează în proiecte de atragere a fondurilor europene nu le va mai fi dat acestora pe perioada concediului de odihnă și că acesta va fi acordat în funcție de indicatorii de performanță.
Primarii, liber la concerte din bani publici
Guvernul a renunțat și la măsura referitoare la limitarea cheltuirii banului public la nivelul autorităților locale. Ministrul Finanțelor a explicat că, după consultarea cu aleșii locali, s-a luat această decizie, una care ține de interesul local. Astfel, primăriile și consiliile județene își pot implementa fără probleme investițiile și activitățile de asigurare a serviciilor publice în condiții de normalitate.
Evenimentele comunitare, excluse din proiectul de ordonanță de urgență
Întrebat explicit despre organizarea de evenimente, cum ar fi concerte, Marcel Boloș a spus: „Evenimentele comunitare, cum sunt denumite ele, nu sunt cuprinse în proiectul de ordonanță de urgență. A fost eliminată, da.” În varianta inițială a ordonanței era prevăzut faptul că „se pot organiza festivale, concerte (evenimente) doar din donații si sponsorizări – excepții sărbătorile legale (Crăciun, Revelion etc)”.
Sursa: Antena 3